Απολιθωμένο Δάσος

Το απολιθωμένο Φοινικόδασος της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου και αξιώνει σήμερα με ισχυρά ερείσματα μια θέση στο Δίκτυο των Γεωπάρκων της Ευρώπης. Στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα, οι απολιθωμένοι μάρτυρες ενός μακρινού παρελθόντος κρατούν φυλαγμένα τα μυστικά και τους κωδικές της εποχής τους.
Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητή, Ευαγγέλου Βελιτζέλου, στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Αγίου Νικολάου τα ευρήματα είναι μοναδικά στον ευρωπαϊκό χώρο και ανεκτίμητης επιστημονικής σπουδαιότητας, καθότι αποτελέσματα μιας πρωτότυπης ασβεστολιθικής απολίθωσης. Το ερευνητικό πρόγραμμα και οι εργασίες αποκατάστασης αποκάλυψαν, πράγματι, στην περιοχή που εστιάζουμε φοίνικες, καρπούς και ρίζες φοινίκων αλλά και πανίδα ρηχών νερών όπως μαλάκια, οστρακώδη, εχίνους κλπ. Αλληλεπίδραση πολλών γεωλογικών φαινομένων μέσα στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου της Φύσης το οποίο με τη μορφή Γεωπάρκου αποκαλύφθηκε και διαμορφώθηκε με σειρά εργασιών (καθαρισμός – αφαλάτωση – στερέωση – συγκόλληση/σύνδεση τεμαχίων – υδροφοβίωση). Η διάσωσή του από τις πάσης φύσεως φθορές και ιδιαίτερα από τον ανθρώπινο παράγοντα παραμένει μέγα στοίχημα…

Στο Απολιθωμένο Δάσος του Αγίου Νικολάου Βοιών (περιοχή Αγίας Μαρίνας), λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες ενημερωτικό περίπτερο, ενώ παρέχονται και δωρεάν ξεναγήσεις . Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 10:00 έως τις 19:00 σε Ελληνικά και Αγγλικά

Οδηγίες πρόσβασης

Το απολιθωμένο δάσος βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος και εκτείνεται στις παράκτιες τοποθεσίες Αγία Μαρίνα, Κόρακας και Σπίθα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός βατού χωματόδρομου μήκους 2 χιλιομέτρων.

Υπάρχει χώρος στάθμευσης στην είσοδο του πάρκου.

*Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας (monemvasia.gr)