Προσκυνήματα Καβομαλιά

Αγία Ειρήνη

Το μικρό λευκό εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης είναι κρεμασμένο κυριολεκτικά πάνω στο βράχο. Είναι βυζαντινού ρυθμού ναός σε σχήμα σταυρού χτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιότερης μονής, με δεξαμενή νερού. Το τέμπλο του ναού κοσμούν εικόνες του Μοναχού αγιογράφου Νέστορος Βασαλάκη. Το συγκρότημα περιλαμβάνει πτέρυγες με κελιά στα οποία μπορεί να διανυχτερεύσει-μετά από συνεννόηση- ο επισκέπτης, εκεί όπου είναι μόνο θάλασσα, ουρανός, και βράχια. Δεν υπάρχει ναυτικός ή ψαράς που να μην γνωρίζει το εκκλησάκι τούτο και τον Άγιο Γεώργιο εν Μαλεώ, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω. Μα και πόσοι επισκέπτες από όλον τον κόσμο έχουν φτάσει εκεί στην τελευταία άκρη της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μονή Aγίου Γεωργίου εν Μαλεώ

Η μονή και τα οικοδομήματα που την αποτελούν ιδρύθηκαν μεταξύ 13ου και 14ου αιώνος. Από τους τρεις ναούς ο ένας βρίσκεται βόρεια ψηλότερα από τους άλλους, τιμάται στο όνομα των Αγίων Τεσσεράκοντα Μαρτύρων και είναι ερειπωμένος. Στα βόρεια αυτού του ναού υπάρχει το Καθολικό της μονής που αποτελείται από έναν επιμήκη ναό και ανήκει στις μονόκλιτες θολωτές βασιλικές. Στη βορινή πλευρά του τοίχου του ιερού, υπάρχει πόρτα που οδηγεί σε παρεκκλήσι. Οι τοιχογραφίες είναι πολύ σκοτεινές και τα μάτια των Αγίων έχουν καταστραφεί πιθανόν από πειρατές. Ο Όσιος Γεώργιος εν Μαλεώ έζησε αρκετά χρόνια μοναχικής ζωής στον Καβομαλιά.

Σκήτη Οσίου Θωμά

Δύο είναι τα ασκητήρια του Οσίου Θωμά. Το πρώτο είναι μία ημιφυσική σπηλιά με θολωτό χώρο. Το δεύτερο είναι απρόσιτο και οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι ένας βοσκός μόνο το επισκέφτηκε.
Ο Όσιος Θωμάς υπήρξε σημαντική φυσιογνωμία του μοναχισμού και λείψανα του φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Φιλοθέου στο Άγιο Όρος και στην εκκλησία «Μυρτιδιώτισσα» στα Βελανίδια. Πριν ακολουθήσει την ασκητική ζωή, υπήρξε ένδοξος στρατιωτικός, γόνος εύπορης οικογένειας, που άφησε τη στρατιωτική ζωή και πήγε να ασκητέψει στην μοναστική κοινωνία του Μαλέα.

Οδηγίες πρόσβασης

Ξεκινάτε από τον Άγιο Νικόλαο προς Αγία Μαρίνα οδικώς και συνεχίζετε λίγα χλμ μετά το απολιθωμένο δάσος προς τον Κάβο, μέχρι το σημείο που αρχίζει το μονοπάτι που ανήκει στην πεζοπορική διαδρομή Δ14.

Από το σημείο αυτό η διαδρομή είναι περίπου μία ώρα, έχοντας το βουνό με την μοναδική βλάστηση του Πάρνωνα από τη μία πλευρά και τη θάλασσα με τα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα και Ελαφόνησος από την άλλη. Όταν έχει ορατότητα, μπορείτε να δείτε και την Κρήτη.

Άλλος τρόπος να φτάσετε είναι από τη θάλασσα, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Φάρος Καβομαλιά

Το ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1860 περίπου, λειτούργησε το 1883 και το 2006 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φάρους του Ελληνικού φαρικού δικτύου και είναι πασίγνωστος στους ναυτικούς όλης της γής.

Ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Για τις φουρτούνες του ο Στράβων αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει «Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια».

Οδηγίες πρόσβασης

Είναι μία από τις πιο διάσημες πεζοπορικές διαδρομές της περιοχής. (Δ10 διαδρομή) Ξεκινάτε από τα Βελανίδια με αυτοκίνητο και φτάνετε μέχρι τον Άγιο Μύρο. Από το σημείο αυτό η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια μέσω ενός μονοπατιού που εξυπηρετούσε τον εφοδιασμό της λειτουργίας του φάρου επί δεκαετίες. Από τη μια μεριά οι ορεινοί όγκοι και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο αποτελούν μια διαδρομή εξαιρετικού κάλους.

Η πρόσβαση από τη θάλασσα είναι εξαιρετικά δύσκολη και η αγκυροβολία αδύνατη.

*Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Μονεμβασίας (monemvasia.gr)