Αρχική

Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ” 

Στη χώρα των Βατίκων, το βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο διαφορετικά, δεν έχει επαναλήψεις. Οι πανέμορφες σμαραγδένιες παραλίες ,οι απέραντοι ελαιώνες, οι λίμνες και τα φαράγγια, οι πεδιάδες και τα βουνά, οι χερσόνησοι και τα παλιά ορμητήρια πειρατών, το σπήλαιο και το απολιθωμένο δάσος, μια βυθισμένη πολιτεία και ο θρυλικός Καβομαλιάς… όλα αυτά μαζί, σαν πολύχρωμα κοχύλια, γοητεύουν και προσκαλούν σε έναν κόσμο που ούτε καν φανταζόσασταν ότι υπήρχε!

Τα Βάτικα  Λακωνίας, βρίσκονται στο ανατολικό πόδι της Πελοποννήσου. Το όνομα τους, το πήραν από τον αρχαίο βασιλιά Βοία και την αρχαία πόλη που υπήρχε, τις Βοιές.

Η ευρύτερη περιοχή των Βατίκων, αλλά κυρίως η  Νεάπολη είναι τουριστικός προορισμός και το σταυροδρόμι, γνωστή σε όλους μας ως ναυτική πύλη προς δημοφιλείς προορισμούς -την Ελαφόνησο  τα Κύθηρα και Μονεμβασιά ! Με το διάσημο κάστρο της, που επίσης κλέβει την παράσταση, καθώς συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Η άγρια ομορφιά της περιοχής και οι εναλλαγές του τοπίου θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Η συντήρηση των μονοπατιών του Καβομαλιά και η χαρτογράφησή τους, η οργάνωση διάφορων εκδηλώσεων, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεάπολης που άνοιξε φέτος, το επιβλητικό Βυζαντινό κάστρο,αλλά και το Ναυτικό Μουσείο που αναδεικνύει την ναυτοσύνη του τόπου!

Το Απολιθωμένο Δάσος της παράλιας ζώνης του Αγίου Νικολάου, είναι ένα μοναδικό φυσικό μνημείο πέντε αστέρων. Είναι απομακρυσμένο από τις κατοικημένες περιοχές και το σκηνικό χαρακτηρίζει την άγρια φυσιογνωμία του Καβομαλιά. Πρόκειται για μια περιοχή με εκατοντάδες ριζικούς κόμβους, ηλικίας 2-3 εκατομμυρίων ετών. Οι κορμοί έχουν διάμετρο από 0,5 έως 1 μέτρο και ύψος ως 2 μέτρα. Αυτό που τους κάνει τόσο μοναδικούς, είναι ότι δεν απολιθώθηκαν από τέφρες ηφαιστείου, αλλά ασβεστοποιήθηκαν από την άνοδο της θάλασσας! Μάλιστα, όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη, διαπερνάει τους κορμούς και δημιουργεί εκπληκτικά σιντριβάνια.

Ένα σπήλαιο που μοιάζει με σοκολατένιο δάσος και μένει αξέχαστο σε μικρούς και μεγάλους.

Για να δείτε και να ακούσετε τα μυστικά της γης των Βατίκων, θα πρέπει να επισκεφθείτε το σπήλαιο Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά. Πρόκειται για ένα σπήλαιο που μοιάζει με σοκολατένιο δάσος και που θα μείνει αξέχαστο σε μικρούς και μεγάλους! Ο διάκοσμος του και οι ιδιαιτερότητες του το καθιστούν στα τρία πρώτα της Ευρώπης !

Υπέροχες παραλίες και μικροί ορμίσκοι με γαλαζοπράσινα νερά και σμαραγδένιες ακροθαλασσιές απλώνονται σε όλη την ακτογραμμή των Βατίκων.

Η παράδοση στη γεύση και τα τοπικά προιόντα γαργαλούν τον ουρανίσκο στις ταβέρνες της περιοχής και φυσικά το πασίγνωστο χταποδάκι με ουζάκι που είναι το σήμα κατατεθέν στην γαστρονομία της περιοχής .

Η φιλοξενία είναι κάτι που οι βατικιώτες την έχουν στο κύτταρο τους,θα το διαπιστώσετε και εσείς επιλέγοντας να κάνετε τις διακοπές σας σε αυτόν τον όμορφο τόπο ! Ανακαλύψτε τον !

Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ”